Nykyaika suosii psykopaatteja

http://yle.fi/vintti/yle.fi/genreportaalit/portaali-734.html?genre=terveys&osannimi=ajassa_mielenterveys&jutunid=2817


YLE Terveys

Narsistisia persoonallisuushäiriöisiä psykopaatteja kohtaa yksityiselämässä, työyhteisössä ja asiakkaina. Nämä luonnehäiriöiset aiheuttavat ongelmia ympäristössään. He ovat uhka yksittäisten ihmisten oikeuksille, mielenterveydelle sekä koko yhteisön toiminnalle. Kansainvälisesti tunnustettu psykopatian asiantuntija Robert D. Hare luennoi aiheesta elokuussa Helsingissä.
 

spacer.gif

spacer.gif

spacer.gif

kuva: Arja Lento

spacer.gif

Nykyinen elämäntyyli suosii luonnehäiriöistä. Uudet arvot, kuten röyhkeys, ahneus, pinnallisuus, piittaamattomuus ja kertakäyttöihmissuhteet helpottavat psykopaatin menestystä. He tulevat kalliiksi yhteiskunnalle ja monet maksavat henkilökohtaisesti kalliin laskun tästä häiriöstä.

Arvioidaan, että psykopaatteja on kaksi prosenttia ihmisistä. Heitä on jokaisessa rodussa, yhteiskuntaluokassa ja maanosassa. Heitä on kaikkialla keskuudessamme. Nämä luonnehäiriöiset aiheuttavat määräänsä huomattavasti enemmän ongelmia ja taloudellista vahinkoa. 

He ovat todellisia ihmistuntijoita, lumoavat käytöksellään ja käyttävät muita hyväkseen ilman moraalia ja omantunnontuskia. He jättävät jälkeensä sekasortoa, tyhjiä kassoja ja kärsimystä. Heillä on omat sääntönsä ja he tavoittelevat vain omaa etuaan. Heitä ihaillaan, he menestyvät ja heidät nostetaan asemiin, joiden turvin he aiheuttavat ympäristölleen yhä suurempaa vahinkoa. He ovat auervaaroja, ”hyväntekijöitä”, sarjamurhaajia, valtionpäämiehiä, liikemiehiä ja ulkopuolisten silmin aivan tavallisia naapureita. Hän voi olla vieressäsi.

Kun ongelman tiedostaa ja psykopaattisen luonnehäiriön tunnistaa, voi minimoida riskejä ja kohdentaa häiriön vaatimat toimet tarkoituksenmukaisesti. Lisäksi vallitsevia oikeus-, opetus-, hoito- ja auttamiskäytäntöjä voidaan kehittää niin, että eri asiantuntijat ja ammattikunnat ottavat työssään entistä paremmin huomioon narsistisen persoonallisuushäiriön ja voivat ammatissaan auttaa toisiaan ja asiakkaitaan. Tehtävä ei ole helppo. 

Filosofian tohtori, psykologi Robert D. Hare on työryhmänsä kanssa tutkinut oireyhtymää lähes neljä vuosikymmentä. Hän on kehittänyt ns. psykopatian piirrelistan, jonka avulla oireyhtymä voidaan erottaa muista luonnehäiriöistä. Hän on julkaissut psykopatiasta useita kirjoja ja tieteellisiä artikkeleita. Hare työskentelee psykologian professorina British Columbian yliopistossa Kanadassa. Hänet on palkittu työstään lukuisin kunnianosoituksin ja hän on kysytty luennoitsija ympäri maailmaa.

Robert D. Haren teos ”Ilman omaatuntoa” ilmestyy Suomessa elokuussa. Asiantuntija- ja yleisöluennot aiheesta ovat Helsingissä Hotelli Arthurissa 23. ja 24. elokuuta.

Lisää aiheesta:

 

spacer.gif

spacer.gif

 

»

 

Aika voi auttaa psykopaatin hoidossa

spacer.gif


spacer.gif